In 5 stappen een aantrekkelijke beursstand!

Uw producten of diensten succesvol op de beurs presenteren? Wij geven tips!

1. De basisregels

Als de opbouw begint is de eerste stap het bedekken van de vloer. Dit verbergt niet alleen een kale en soms vieze beursvloer, maar het draagt ook bij aan een mooie basis van de stand en het totaalplaatje. Zorg daarom voor voldoende vloerbedekking voor de gehele stand. In de aanpak bent u geheel vrij, wees vooral creatief! Een klassieke vloerbedekking, houtsnippers of gras; alles is mogelijk!

Als u daarnaast ook werkt met wanden is het belangrijk dat u deze volledig integreert met het ontwerp van de stand. Denk aan het kiezen van achtergronden en bedrijfskleuren die goed passen bij het bedrijfslogo én de producten. Vergeet daarbij de buren niet, ook zij kijken graag naar een mooie wand.

In het algemeen is het ook een goed idee om een thema te kiezen. Verkoopt u bijvoorbeeld tuinstoelen? Dan is het mogelijk een stand te ontwerpen in de sfeer van een achtertuin met een mooie luifel. Of biedt u tuingereedschap aan? Zorg dan voor een bloementuintje, waar bezoekers direct het product kunnen testen.

 Die Grundregeln des Messestandes


2. De productpresentatie

Less is more! Het is handig vooraf te overwegen welke producten u precies meeneemt naar de beurs en hoe u kunt zorgen voor een logische productsamenstelling. Het is niet alleen van belang welke producten gepresenteerd worden, maar ook hoe en waar deze worden neergezet in de stand. Beursbezoekers willen producten zo goed mogelijk bekijken, vasthouden en direct uitproberen.

Bij een grote stand is het ook leuk om een klein pad in de stand aan te leggen. Bezoekers kunnen dan makkelijker langs alle producten lopen en ook kan het zorgen voor meer interactie met de bezoekers, omdat zij zich meer uitgenodigd voelen de stand op te gaan.

Om de stand nog levendiger te maken kan ook in hoogte- en diepteverschillen gewerkt worden. Met platformen of een piramide opzet kunnen producten meer de aandacht trekken. Daarnaast vallen producten meer op als gebruik wordt gemaakt van de oog- of grijphoogte van bezoekers.

 Produktpräsentation


3. De kers op de taart

Zodra alles is opgezet is het belangrijk vanuit alle kanten de stand even te bekijken. Valt iets op? Staan er bijvoorbeeld nog kartonnen dozen, kratten of CC-karren? Weg ermee! Verder kan met eigen bedrijfsposters of banners de standpresentatie afgemaakt worden. Zorg voor een consistente boodschap: wat kan de klant verwachten bij uw stand?

Daarbij moet worden nagedacht over de verlichting. Vergelijk uw eigen stand met andere standhouders om na te gaan of de stand niet te veel in het donker of in het licht staat en pas uw verlichting er eventueel op aan. De algemene indruk van de stand kan ook worden versterkt door speciale lichteffecten en andere blikvangers. Vergeet daarbij niet om elektriciteit te boeken en zorg niet voor een te zware belasting. 

 Das i-Tüpfelchen eines Messestands


4. De aantrekkingskracht

Als de stand is opgebouwd kan gekeken worden naar hoe de stand ondersteund kan worden. Een presentatie of informatiehoek kunnen hierbij helpen. Een beursstand kan vergeleken worden met een podium, waarop u uw producten kunt presenteren. Blijf altijd actief en nodig bezoekers uit om producten op de stand te komen bekijken en hen producten te laten proberen. Ter inspiratie kunnen verkoopprogramma’s op televisie helpen. Afwachten werkt niet, een proactieve houding wel! Trek de aandacht van bezoekers met een leuke show.

Zijn uw producten zelfgemaakt? Laat dit zien! Verander de stand in een werkplaats en overtuig de bezoekers van uw vak. Het maakt de producten authentiek en geeft het een warme charme mee. 

 Attraktion im Messestand


5. De beurs

Het is een hele uitdaging om naast 100 andere standhouders op te vallen en de juiste klanten aan te trekken én te overtuigen. De communicatie met de klant begint altijd met de presentatie van de stand.

Het belangrijkste is dat u zich op een toegankelijke en adviserende manier presenteert. Laat door een positieve en actieve houding zien dat u het gezicht van het bedrijf bent. Dit houdt in: een open houding, glimlachen en de bezoekers benaderen zonder opdringerig over te komen. Overtuig klanten juist door hen te inspireren en te adviseren met uw ideeën.

Tot slot is het van belang om te zorgen voor voldoende informatiemateriaal. Zeker als u net in gesprek bent met een andere bezoeker. Het is altijd aan te raden iets mee te kunnen geven aan een passerende bezoeker. Geef bezoekers ook de kans om even te wachten op de stand door bijvoorbeeld een zithoek te creëren of een kopje koffie aan bieden. Hoe langer de bezoekers bij de stand blijven, hoe groter de kans op een succesvolle verkoop!

Messestand während der Messe